10
april
2017

80/20-principen för ditt välmående – nu och i framtiden

Hälsa är något individuellt och det är bara du själv som vet exakt vad hälsa innebär för dig. Vi på Fysiotest strävar efter att inspirera och hjälpa människor till att både må och presentera bättre, oavsett vilket syfte de har med sin hälsa. Vi vill med ett helhetsperspektiv, inspirera och hjälpa dig med just din resa. Vi vill därför belysa en av de viktigaste delarna för att utveckla sitt välmående, och många andra delar i livet – nämligen att göra de saker som ger störst avkastning på investerad tid.

En vana som många vill skapa sig är förmågan att fokusera på de uppgifter som kommer att ge dem de största fördelarna. Genom att kunna göra de aktiviteter som är viktigast för dig kommer du undvika att lägga tid på saker som är mindre viktiga eller som tar upp onödig tid för dig och ditt syfte. Sunt förnuft kan man tycka men många av oss inte är medvetna om detta.

80/20-regeln, mer känd som Pareto-principen och uppkallad efter en italiensk forskare, kommer hjälpa dig att bli mer medveten om hur du bör och kan spendera din tid för att undvika sjukvården.

Även om de flesta av oss vill leva hälsosamt fokuserar vi inte alla lika mycket på det. Du kan dela upp det i ”hälsa” i olika delar och vi talar ofta om fem fundament för ett gott välbefinnande: social hälsa, arbetshälsa, ekonomisk hälsa samt mental och fysisk hälsa. Var och en av dem kommer att bidra till din totala lycka och för varje aktivitet kan du leta efter en ”genväg” (20% som ger dig 80% av dina resultat).

Fundera på ”vad är de små saker som ger mig mest nytta i mitt livspussel”?

Fokusera på några djupa andetag innan mötet? Är det att motionera tre gånger i veckan innan jobbet? Gå några hål på golfbanan innan eller efter jobbet? Ta med matlåda till jobbet? Ha naturella nötter och frukt i väskan eller i bilen för att undvika blodsockerfall? Läsa något som ger dig inspiration och energi när du vaknat? Stänga av push-notifikationerna på telefonen under dagen och låta telefonen vara på flygplansläge under natten?

Vad är dina 20% som ger dig 80% av dina resultat? När du identifierat dina 20%, var då medveten om hur du spenderar din tid och värdesätt den. Vi får alla lika många timmar, minuter och sekunder att ta tillvara på varje dag.

När du kan identifiera dina 20% kommer du märka att saker och ting börjar hända i ditt liv på ett annat sätt än tidigare. Till exempel att du får tid över till det du brinner för och att framstegen märks på ett nytt sätt.

Bonusen blir att du känner mer energi, upplever mer glädje och enklare når just den målsättningen du satt upp för dig själv.

Givetvis går även 80/20-regeln att använda på många områden i livet förutom just hälsa, till exempel relationer, idrottande, studier eller karriär.

Fråga dig själv vilka är dina 20% som ger dig 80% av de resultat du önskar och hur kan du fokusera på och avsätta mer tid för dessa 20%?

Kom ihåg, att utveckla din hälsa är en resa – njut av den!

author: PO på Fysiotest