29
maj
2019

Aktivera kroppen – må och prestera bättre

Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att vi rör på oss 30 minuter per dag. Genom att vara fysiskt aktiva får vi mer energi, blir piggare, hanterar stress på ett bättre sätt och orkar mer. Men, det krävs inte flera träningspass i veckan för vår kropp att må och prestera bra. Det är de små och konsekventa vardagliga valen som ofta gör mest skillnad. 

Många stillasittande timmar ökar risken för välfärdssjukdomar, såsom övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. I Sverige sitter vi i genomsnitt ned ca nio timmar om dagen enligt nya undersökningar. Detta samtidigt som en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) visar att nästan hälften av alla svenskar i åldern 18–74 år har farligt låg kondition och som har försämrats märkbart sedan 1990-talet.

Genom att resa dig upp regelbundet under arbetsdagen ökar syresättningen i kroppen och till hjärnan och den börjar åter producera de ämnen som rensar blodomloppet på blodfetter och blodsocker. Dessutom ökar vi vår fysiska aktivitet, vilket leder till enklare viktkontroll.

Ofta behöver man se att de små valen vi gör över tid är med största sannolikhet de som kommer ge störst resultat. Om du har ett stillasittande arbete kan enkla saker så som att gå till kopiatorn, stå upp vid skrivbordet, dricka mycket vatten och ta regelbundna pauser öka energinivån samt syresätter dina muskler och din hjärna.

Det är inte alltid de stora valen som gör helheten. Ofta behöver man se att de små valen vi gör över tid, är med största sannolikhet de som kommer ge störst resultat.

Vissa muskler blir lätt överaktiva när vi sitter; framsida axlar, höft och framsida lår är några av dessa, som i sin tur kan leda till problem med ländrygg och säte.
Därför är det värt att stretcha bröst och rygg, göra knäböj, höftlyft eller utfallssteg som ett sätt för att motverka detta.

För den med ett fysiskt krävande arbete och som gör många tunga lyft krävs andra typer av övningar för att hålla kroppen frisk och stark.

Om du till exempel arbetar på en industri kan det vara klokt att ”värma upp” innan arbetspasset. Att värma upp i några minuter innan passet och underhålla höfter, rygg och axlar är till stor hjälp för att klara av lyft och rörligt arbete. Ofta skadar vi ryggen när vi lyfter något tungt framför kroppen och samtidigt roterar i sidled. Då krävs det att vi har god rörlighet i bröstrygg, höft och i axlar.

För företag finns mycket att vinna genom att bidra till medarbetarnas hälsa: Produktiviteten ökar, de anställda mår bättre på såväl som utanför arbetet och kostnader för sjukskrivning reduceras. Du kan läsa mer om hur en framgångsrik hälsostrategi kan hjälpa ditt företag här.

Öka blodflödet i kroppen med knäböj
1. Stå höftbrett isär och håll ryggen rak
2. Böj på benen och sätt dig (så djupt du kan) på huk
3. Upprepa 10-20 gånger för att få igång blodcirkulationen.

Stretcha höftböjaren
1. Ta ett kliv bakåt med ena benet och sjunk ner genom att böja på båda benen.
2. Ha främre benet böjt i 90 grader, stretcha ut höften genom att skjuta höften något framåt.
3. Håll i ca 45 sekunder innan du byter till andra sidan.

Axlar och bröstmuskulatur
1. Sträck på ryggen och sätt knogarna vid tinningarna så att tummarna pekar nedåt.
2. För ihop armbågarna inåt i halshöjd, sedan tillbaka, så långt bak som möjligt.
3. Upprepa fem gånger. Du bör känna en stretch i bröstmusklerna och spänning mellan skulderbladen.

author: PO på Fysiotest