22
februari
2017

Att leva och andas simning med mästercoachen

Efter karriären och dussintalet SM-, EM- & VM-guld valde Fredrik ”Ludde” Lundin att rikta in sig på att lyfta fram framtida talanger och har sedan dess arbetat som head coach för Lisa Nordén inför hennes Rio-OS-satsning samt som sportchef i Sveriges i nuläget bästa simklubb på SM-nivå, Simklubben Neptun, och driver sitt egna företag, Coach Ludde.

Du driver Lundin Coaching & Consulting AB. Hur ser er verksamhet ut?
– Lundin Coaching & Consulting AB är specialiserat på simning, både i bassäng och Open Water, säger Fredrik. Vi erbjuder företagssim, individuell träning, träning i grupp, simanalyser och simläger till både motionärer och elitverksamma idrottare, fortsätter han.

-Det finns inget som är standardiserat då vi ser varje kund som unik och behovet av stöd kan se olika ut. I dagsläget är det ca 10 timanställda tränare.

– Under sommarn 2016 hade vi igång 192 deltagare på Open Water simning i Stockholmsområdet, berättar Fredrik vidare. Vår huvudarena är Järlasjön där vi erbjuder fyra Open Water pass per vecka, förklarar Fredrik. En gång per månad arrangerar vi en spartansk tävling där deltagarna simmar 1500m och kan följa sin utvecklingskurva. Syftet är att träna på olika tävlingssituationer i en trygg miljö.

 

”Laktat är ett nyttigt bränsle som motverkar försurning.”
– FREDRIK ”LUDDE” LUNDIN

Hur arbetar ni tillsammans med era klienter?
– Vi erbjuder flera alternativ till tester för att bedöma kapaciteten t.ex. 400m eller 800m frisim på tid använder via oss av pulstagning, borgskalan, laktattagning med Lactate Scout och tidtagning, berättar Fredrik vidare.

– Syftet med en kapacitetsanalys är att få fram din tröskelfart (4 mmol/L), antal simtag/50m, distans/armtag och tröskelpuls, fortsätter han vidare. Analysen kan genomföras oavsett ambitionsnivå. Tekniken och aeroba egenskaper har störst betydelse på 1500 frisim och med en kapacitetsanalys får du ett verktyg att planera och förbättra din simträning.

– Som en av få idrotter utförs simning i ett element som människan normalt sett inte vistas i, vatten, det ställer krav på dig som utövaren som måste anpassa till teknik och till de förhållande som råder i vattnet för att kunna maximera din prestation. Med teknik menas förmågan att förflytta sig så energisnålt och effektivt framåt i vattnet som möjligt, säger Fredrik.

Vilka målsättningarna strävar ni att nå under 2017 och vilka mål har ni på lång sikt?
– Under 2017 vill vi utöka vår verksamhet inom både Open Water och 12 veckors-simprogram och samtidigt behålla kvaliteten samt skapa en ännu bättre upplevelse för våra klienter, säger Fredrik.

– Vi kommer fortsätta följa utvecklingsriktningarna dvs. komma snabbt från idé till förverkligande och arbeta med att våra aktiviteter ska utföras professionellt med kvalitativt innehåll för att möta kundernas behov.

Vill du läsa mer om Coach Ludde och deras verksamhet? 
Du hittar dem på följande plattformar:

Webbsida

Facebook

Instagram

author: PO på Fysiotest