30
november
2017

Åtta råd för bättre arbetshälsa på kontoret

I takt med att sjukskrivningar och ohälsa ökar i Sverige finns det en plats där man kan göra stor skillnad för vår hälsa; arbetsplatsen. Idag sitter genomsnittssvensken ca nio-tio timmar per dag – något som syns på allt från bukfett,  ökade inflammationer och blodsocker samt ökat blodtryck.

Utmaningen ökar när vi blir mer och mer digitala i vårt arbetssätt där många medarbetares arbetsuppgifter sker bakom en skärm, ofta sittandes. Vår kropp mår som absolut bäst av rörelse, något vi är skapta för och som vi genom årtusenden fått genom att samla och jaga föda samt utföra våra vardagliga sysslor med hjälp av vår kropp som främsta arbetsverktyg.

Det finns dock sätt att främja arbetshälsan på arbetsplatsen och genom att höja nivån på många mindre områden kan helheten förbättras markant.

Här har vi samlat åtta råd för att hjälpa dig i din arbetsvardag: 

  1. Välj aktivitet framför passivitet. Ställ bilen längre från kontoret, gå sista hållplatsen eller ta en lunchpromenad med en kollega. Rörelse skapar rörelse.
  2. Placera till exempel datorn och skrivaren så du behöver resa dig för att hämta utskriften. Skapa incitament för att regelbundet behöva röra dig.
  3. Andas frisk luft och öka blodflödet till hjärnan genom att ta ett promenadmöte istället för att hamna i konferensrummet. Läs mer om promenadmöten här.
  4. Om du har ett ståbord, använd det. Om du inte har ett ståbord, skaffa gärna ett.
  5. Variera kaffeintaget med lika stor mängd (och gärna mer) rent vatten.
  6. Placera ett ”Rescue Kit” i kontorslådan eller arbetsväskan. Välj dina favoritnötter- eller frön och frukt du tycker om. Ta en näve eller tugga när du känner energin tryter.
  7. Välj en aktiv konferens eller en mer salladsbaserad catering till företagslunchen.
  8. Stötta varandra i era olika målsättningar och satsningar för er hälsa. Ett positiv gruppkänsla vinner alltid!

Klicka här för att läsa mer om förebyggande företagshälsovård som skapar ett strategiskt och hållbart arbetssätt för dig som arbetsgivare.

author: PO på Fysiotest