11
januari
2017

Elitklubbens fystränare om träningsoptimering och den tuffa tabellen inför slutspelet

Efter sin aktiva skidkarriär valde Johan Sandstedt att lägga skidorna på hyllan och satsa på sin passion för människor och ishockey. Idag är han ansvarig fystränare för HV71’s A-trupp, J-laget samt stöttar U15-16.

”Även om det kan vara tyngre dagar med tuffare träning, trots att spelschemat kan vara pressat, får man titta långsiktigt och se vad vårt huvudmål är.” 
– JOHAN SANDSTEDT

Hur ser vardagen ut inom elithockeyn för dig som fystränare?
– Den är väldigt varierande beroende på hur spelschema ser ut för dagen, veckan och för månaden, berättar Johan. Det finns mer intensiva perioder med matcher varannan dag under veckan.

– Det finns också veckor där vi spelar en eller två matcher, vilket innebär att vi då även kan fokusera på andra bitar såsom återhämtning, styrka och rörlighet.

– Eftersom jag jobbar med flera lag är jag i ishallen från kl 08.00, fortsätter Johan kring lagens träning. A-laget har oftast träning mellan kl 9.00 till 12.30. Beroende på om alla är i spel eller om det finns skador kan det skifta i antal spelare som jag hjälper i gymmet eller på isen.

Hur arbetar du med träningsplanering för spelarna?
– Planering ska göras för varje spelare för att denna man kan komma tillbaka så snabbt som möjligt efter skada, säger Johan. Är det en längre skada som spelaren dras med finns det större möjlighet att jobba med detaljer som spelaren inte hinner med när dem spelar. Det kan vara alltifrån styrka, rörlighet, koordination, snabbhet och kondition.

– Gällande träningsplanering är det viktig del hur man belastar laget under försäsong och i matchsäsong, menar Johan. Tillsammans med övriga tränare har vi ett årsschema där vårt spelschema ligger som grund. Utifrån detta kan vi belasta spelarna på en nivå som ser till att vi får optimal effekt.

– Här kan resultat, sjukdomar, skador och avstängningar spela in och ändra riktning, men grundplaneringen finns alltid med för tanken är att vi ska vara som bäst i mars/april när det är slutspel, fortsätter han.

– Även om det kan vara tyngre dagar med tuffare träning trots att spelschemat kan vara pressat får man titta långsiktigt och se vad vårt huvudmål är. Tillsammans har vi delmål som vi ska nå.

Utifrån er träningsplanering, vilka typer av fystester gör ni för era spelare?
– Två av flera tester vi gör är VO2 Max och laktattester för att hitta spelarnas tröskel- och maxnivåer. Lactate Scout är något vi investerade i våras, säger Johan. Här kan vi ge feedback till spelarna vid deras konditionspass under försäsongen. Under issäsongen har vi kollat spelarnas belastning på och utanför isen men framförallt lagt fokus på återhämtning efteråt genom att mäta deras laktatvärden.

Det är en tät tabell i år och det har gått bra för HV71. Vad är dina tankar för resterande del av säsongen?
– Vår säsong hittills har gått bra, vi har haft en jämnhet i år som har saknats tidigare år, säger Johan. Alla arbetar oerhört hårt för att vi ska vara ett topplag där alla ska vara med att bidra.

– Nu är några matcher mer än halva säsongen spelad. Det börjar visa sig vilka som är på övre delen av tabellen och vilka som är på nedre halvan, fortsätter han. Men jag tror inte jag har sett så jämn serie som i år.

– Det är otroligt jämnt mellan lag två till tio just nu, säger Johan. Vi fortsätter arbeta hårt och klubbens mål är vara bland de sex bästa när serien är slut.

– Efter det kan allt hända och vi ska se till att vara som bäst då – både fysiskt som mentalt. Att vara skadefria där alla kan vara med och bidra vilket krävs för att man ska kunna gå hela vägen.

Vill du läsa mer om och följa HV71?
Välkommen att besöka deras olika plattformar:

Webbsida

Instagram

Facebook

YouTube

author: PO på Fysiotest