16
november
2016

Från J-VM till professionell tränare

Johanna Ojala, professionell tränare och instruktör samt längdskidexpert och egen företagare.

Förutom sin egna längdåkningskarriär, med bl a junior-VM deltagande och JSM-medaljer, har Johanna gjort en stark karriär som tränare. Tidigare var Johanna engagerad i Thomas Alsgaards norska team, Team LeasePlan Go, där hon tränade talanger på väg upp i landslaget samt skidtränare på skidgymnasiet i Torsby och i Östersund. Nu driver Johanna det egna företaget Ojala Coaching där hon hjälper andra med träning, längdskidteknik samt föreläser.

I sin vardag som tränare arbetar Johanna bl a med Lactate Scout för att mäta och analysera löparnas laktatvärden under träningspassen, allt för att optimera träningseffekten och minska risken för att bli alltför sliten eller övertränad.

– Tränar man enligt norska “i3” som är precis upp till mjölk-syratröskel ska man helst ligga under 4 mmol/L, säger Johanna.

– Vissa lägger sig på 3,5 mmol/L för att vara på den säkra sidan och inte slita för hårt på höga belastningar över för lång tid, berättar Johanna och fortsätter. Det är det som i3-träningen handlar om; att göra 50-80 minuter i den höga zonen och ligga på rätt sida tröskeln för att undvika att det skall ”kosta för mycket”, återhämtningen tar väldigt mycket längre tid annars, fortsätter Johanna.

”Det gäller att man ligger på rätt sida tröskeln för att undvika skador eller överträning.”
– JOHANNA OJALA

– Det jag tycker är viktig med Lactate Scout är att den är smidig, men samtidigt snabb och tillförlitlig. Det handlar också om handhavandet, säger Johanna och fortsätter. Att jag förstår hur jag ska göra för att det ska bli bra mätningar och undviker att t ex blanda blodet med svett och att jag är noggrann med att inte trycka för hårt på fingret för att undvika att trycka ut för mycket plasma som blandas med blodet, berättar Johanna.

Miljön där testerna utförs varierar från kliniska testlabb till utomhusmiljöer runt om i Europa.

– Är man på en smal liten bergsväg i Österrike eller Italien där dina utövare kör rullskidsintervaller och du snabbt behöver göra ett test vid vägkanten, då är det bra att det går på 10-15 sekunder, säger Johanna.

Framöver kommer Johannas vardag präglas av olika projekt inom längdskidsporten, det egna företaget och längdskidexpertrollen varvas med träningen utav ett antal utövare på elitnivå.

Vill du läsa mer om Johanna Ojala och följa henne i hennes sociala mediekanaler?
Du hittar henne på följande plattformar:

Facebook

LinkedIn

author: PO på Fysiotest