06
september
2018

Hur du kan vara fysiskt aktiv även när du reser

Resandet både i arbete och i privatliv ökar hela tiden. Allt fler har en arbetsroll som kräver att vi hela tiden reser, samtidigt som vår hälsa är något som påverkas av alla våra dagliga val, 24/7. Varje cell i vår kropp förväntar sig att vi varje dag rör på oss och syresätter muskler, vävnader och hjärnan. Men, hur gör man för att få till fysisk aktivitet när man är på resande fot? Hur kan jag, i denna allt mer föränderliga tid, skapa bättre förutsättningar för att hantera nedsidan av långa perioder av stillasittande och motverka trötthet, muskelvärk, sömnsvårigheter och andra utmaningar? Kan träning och fysisk aktivitet vara en av nycklarna?

Träningen kan, av erfarenhet, vara en av de delar vi nedprioriterat när livet snurrar på runt om oss, trots att träningen är absolut nödvändig för att kunna bibehålla en optimal hälsa och produktivitet – oavsett i vilken position i livet vi än befinner oss.

Det finns många fördelar med att välja fysisk aktivitet vid resor, bl.a. dessa: 

 • Motverka långa perioder av sittande
 • Ökar blodflödet till i kroppen
 • Främjar hjärnans tillväxt inom minne och lärande
 • Ökar immunförsvaret
 • Påverkar sömnen positivt
 • Kan minska ångest och depressiva symtom

Fyra sätt att lägga till fysisk aktivitet på din resa

 • ”Låt motionen få vingar”.
  Lätt stretchövningar och korta promenader kan göra stor skillnad för cirkulation och minska vätskeansamlingar vid längre flygningar.
 • ”Hotell & pooler”.
  Allt fler hotell satsar på att erbjuda gym och swimmingpooler, vilket gör att det blir både bekvämt och effektivt att få in 20-30 min fysisk aktivitet innan eller efter arbetsdagen.
 • ”Sightseeing”.
  Ett av de bästa och enklaste sätten att röra på sig på resande fot är att snöra på sig löparskorna och ta steget ut från hotellet eller konferensen. Att ta en promenad, springa eller cykla runt en ny plats är ett utmärkt sätt att upptäcka nya miljöer, träffa nya människor och upptäcka världen.
 • ”The Hotel Room Workout”.
  Även om inte hotellet erbjuder ett gym, eller anslutning till det, och tiden är knapp finns det ändå sätt att få till fysisk aktivitet. Det finns en uppsjö med övningar du kan göra utan någon utrustning. Hopprep, TRX-band, gummiband och egenkroppsträning i allmänhet gör variationen oändlig.

Så nästa gång du reser, utmana dig själv för att vara mer fysiskt aktiv. Se om du kan få 10 000 steg även på en resedag. Utforska den lokala miljön med en promenad eller löprunda eller försök att få in ett 20-minuters träningspass på morgonen eller kvällen.

Vi garanterar att du kommer att känna dig mer energifylld, fokuserad och hälsosammare.

Trevlig resa!

Tags for this post

author: PO på Fysiotest