19
oktober
2016

Långsiktig träningsutveckling hos High Performance Center i Växjö

Henrik Wagner arbetar som testledare på High Performance Center i Växjö där alltifrån  elitidrottare till elitmotionärer samlas för träning, träningsutveckling och tester.

Bakgrund
Sin idrottsliga bana började Henrik efter arbetet som undersköterska och utbildade sig via hälso- & friskvårdsutbildningen i Växjö samt som idrottsmassör på Bosön och arbetar idag som massör bl a för svenska friidrottslandslaget.

– Jag startade upp min verksamhet här i Växjö 2000 och kom då tidigt i kontakt med friidrotten, berättar Henrik. Från 2004 har jag jobbat mycket med träningsläger, mästerskap som EM och VM samt nu senast OS i Rio.


”Hur återhämtar sig kroppen? och hur kan vi förbereda den för nästa pass? är viktiga frågor för oss.”
– HENRIK WAGNER, testledare på High Performance Center

Testkoncept
– På High Performance Center har vi ett laktattestkoncept utvecklat av Uwe Hakus som har stor erfarenhet av tester, berättar Henrik. Testerna analyseras noggrant och återhämtningen är den stora delen vi tycker är viktig.

I High Performance Centers lokaler samlas bl a elitidrottare från många föreningar.

Några av dem är Atlethics 24Seven, Tingsryd AIF, Växjö Lakers och Vipers samt triathleter och cyklister.
En grupp som allt mer börjat växa fram är motionärer och elitmotionärer.

– Vi ser väldigt positivt på detta, berättar Henrik. Allt fler motionärer och elitmotionärer som vill lägga upp en bra träningsplanering kan använda sig av ett sådant test.

”Vi utför tester tidigt för att få dem att träna på rätt sätt och med fokus på skadefri träning.”
– HENRIK WAGNER

Framtiden
I slutet av augusti testades talanglandslaget i bandy för att få en ananlys över sin prestationsförmåga och underlag för att kunna arbeta vidare med utvecklingen. Vid laktattesterna använder sig High Performance Center av BIOSEN för att säkerställa att testerna har hög kvalité.

Under hösten kommer Agne Bergvall och Uwe Hakus arbeta vidare med detta ungdomsprojekt där ungdomarna kan testas i ett tidigt stadie för att säkerställa god träningsutveckling.

Fokuset på utveckla verksamheten och kvalitetsäkra de tester som regelbundet görs med elitidrotten på nationell och regional nivå samt det ökade antal motionärer och elitmotionärer som mer och mer vill utveckla och optimera sin träningsplanering är fortsatt mycket högt på High Performance Center.

Vill du läsa mer om och följa Henrik Wagner och High Performance Center i Växjö?
Välkommen att besöka deras hemsida

author: PO på Fysiotest