06
september
2016

Med siktet inställt mot OS och VM

Satsningen inför en ny säsong är i full gång för skidskytten och PT:n Tobias Arwidson. Inledningen av skidskytteåret har börjat ljust där Tobias under SM i slutet av augusti, trots ryggproblem, tog silvermedaljen i distans 20 km och bronset i sprinten på 10 km.

 

”Lactate Scout har hjälpt mig att styra träningen
för att bromsa och inte alltid gå för hårt.”
– TOBIAS ARWIDSON

Bakgrund
Tobias Arwidsson, 28, tävlar för klubben Lima Skyttegille samt driver egen PT-verksamhet. Tobias debuterade i världscupen säsongen 2009/2010 i Antholz samt har sedan dess även deltagit i både junior-VM samt OS i Sotji 2014. Idrotten har alltid varit en central del av Tobias liv och när valet av studieort blev Torsby och Skidskyttegymnasiet bestämde sig Tobias att satsa fullt ut på skidskyttet.

Vid sidan av skidskyttesatsningen har Tobias även en masterexamen i pedagogik samt en kandidatexamen i idrottspedagogik och högskoleexamen i coaching och ledarskap.

Utmaning
Att planera och få resultat av träningen är för Tobias A & O. För hård träning kan påverka nästa planerade pass negativt medan för lätt träningen kan hindra den positiva utvecklingen av den fysiska belastningen.

– För mig är det viktigt att se vilken tröskel jag ligger på i vissa pass och kunna anpassa så inte nästa pass blir lidande. Vissa pass vill man ligga på mjölksyratröskeln och reta den medan i vissa vill man inte träna för hårt, säger Tobias när han berättar om sin träningsplanering inför vintersäsongen.

Resultat
Under den försäsongsträningen och inför starten av världscupen väljer Tobias att själv göra laktatmätningar i fältet för att utvärdera sin träning.

Till sin hjälp har han den portabla laktatmätaren Lactate Scout.

– Den är oerhört viktig och bra för att planerna träningen på ett bra sätt, samtidigt som man får en bättre överblick över vad man tränar, berättar Tobias.

Fördelen, menar Tobias, är att han enkelt, smidigt och snabbt kan ta värdet under sitt pass för att säkerställa att kroppen är på rätt nivå.

Framtiden
Trots två skador har det varit en lysande start på säsongen och Tobias satsar nu på den kommande världscupen och militär-VM i januari 2017 med ett långsiktigt mål om VM i Östersund 2019 och OS i Sydkorea året innan.

– Får jag skyttet och skidåkningen att stämma kommer det räcka långt, säger en Tobias när han berättar om framtidsplanerna.

 

 

Läs mer om och följ Tobias Arwidson via:

Hemsida

Facebook

Instagram

 

 

 

author: PO på Fysiotest