01
mars
2017

Rörelse under arbetsdagen – ett recept för ökad produktivitet

Genom att röra på oss orkar vi mer – både fysiskt och mentalt. Träningen är bra för vår hälsa men gynnar den också oss på arbetsplatsen. Tack vare den blir vi helt enkelt mer kreativa och mindre sjuka om vi investerar tid i motion och rörelse.

Forskning visar att vår fokuseringsförmåga ökar stort när vi är fysiskt aktiva – med anledning av den ökade mängden ”må-bra-hormoner” som produceras och bland annat minskar distraktionen från all den information vi möts av i dagens samhälle.

 

 

Många förknippar träning med långa pass i löpspåret eller på gymmet, men att träna behöver inte vara så komplicerat. Vi glömmer ofta hur långt vi kommer med vardagsmotion.  Att stå och arbeta, ta regelbundna pauser, att dricka mycket vatten och stretcha vid skrivbordet ökar både energinivån samt syresätter dina muskler och hjärna. Dem är trots allt kärnkraftsverket i din förmåga att utföra ditt arbete och njuta av livet i stort.

En utmaning är att vi ofta inte tänker på möjligheten till motion under arbetsdagen. Stressen kan lätt ta överhand och i försöket att pussla ihop livet är det lätt att prioritera bort träningen från kalendern.

Att sitta mycket sliter på vissa muskler – höft, ländrygg och bröstrygg, vilket framöver kan öka risken för förslitningar och annan värk. Åtta av tio i Sverige får någon gång i livet problem med nacke, axlar och rygg – mycket till stor del av vår allt mer stillasittande vardag.

Här nedan hittar du några tips för att hjälpa dig med denna utmaning 

 

Fem råd för en aktiv arbetsdag

1. Använd kroppen – den är en gåva. Gå till kollegan i stället för att skicka ett mejl, använd toaletten på ett annat våniningsplan eller placera skrivaren på andra sidan av rummet. Små förändringar ger stor skillnad i slutändan.

2. Stretcha regelbundet – då håller gåvan längre. Din kropp är din maskin och ditt verktyg. Fungerar dina muskler, din bindväv och leder har du även möjlighet att få ut optimalt av din tillvaro. Häng ut ryggen i dörrposten, huka dig, böj dig från sida till sida eller gör ett antal nackrullningar. Mer syre till musklerna och hjärnan genererar ökad fokuseringsförmåga till dig och ditt sinne.

3. Prioritera aktiva möten. Variera din arbetsställning och boka också in promenadmöten med medarbetarna. Förutom frisk luft aktiveras vårt sinne mer och dessutom hålls förbränningen igång.

4. Använd Pomodoro-tekniken. Arbeta aktivt och fokuserat i 25 minuter och ta sedan en rast på fem minuter. Det ger hjärnan ”andrum” och ger dig möjlighet att röra på dig. Dem bästa idéerna kommer oftast när vi får tid till reflektion och vila.

5. Byt väg till jobbet. I vardagen hamnar vi lätt i ”auto-pilot” och våra vanor tar överhanden. Välj en annan cykelväg till jobbet, hoppa av en busshållplats tidigare eller parkera längre från jobbet. Steg för steg räknas och kommer över tid ge stora resultat.

author: PO på Fysiotest