05
maj
2017

SHL-guldlagets fystränare: ”Under slutspelat handlar det om att formtoppa”

Efter 52 st grundomgångar samt ett slutspel stod det klart, med 4-3 i matcher i finalserien mot Brynäs, att HV71 stod som segrare i SHL-säsongen 16/17. Johan Sandstedt, guldlagets fystränare, berättar här om hur de arbetat med den fysiska träningen och den så viktiga återhämtningen för att lyckas.

Hur såg fysträning ut under slutspelet?
– Allting var beroende av hur matcherna gick, förklarar Johan. Vissa matcher är längre och går dem till Sudden death kan det påverka stort. Under slutspelat varvar vi kondition med styrka samt mäter laktat under och efter träningar för att se hur spelarna mår. Det är viktigt att se över intensiteten för att lägga träningen på rätt nivå.

Läs mer om laktatmätningar här.

– Under slutspelat handlar det om att formtoppa.

– När man kommer till finalen gäller det att hjälpa till och stötta spelare, samtidigt som man hela tiden vill förändra detaljer och förbättra oss inför nästa säsong.

Hur laddar ni om inför varje match?
–  Vi hade en fördel av att kunna gå igenom slutspelet med kortare matchserier än Brynäs, vilket gjorde att vi kunde ladda om batterierna, spetsa detaljer samt återhämta oss mentalt såväl som fysiskt mellan matcherna.

– Överlag var det match varannan dag, säger han. Vid hemmamatch är det enklare att sköta maten och hinna varva ned efter matchen. Då är det stor fördel att kunna ta hand om sin kropp på bästa sätt, dvs varva ner, fylla på med energi och sova. Vid bortamatch gör man så gott man kan ut efter de förutsättningar som finns innan vi åker hem med buss, sover ut och samlas dagen efter, berättar Johan vidare.

– Väldigt mycket fokus läggs på återhämtning för de som spelat mycket, men medan dem som spelat mindre ofta vill köra ett hårdare pass. Det blir en del småskador och slutspelet sliter oerhört på spelare pga det tuffare spelet.

– Dem vet ju att det är det absolut sista och det dem kämpat för.

Efter slutspelet –  hur arbetar ni med spelarnas återhämtning?
– Nu blev det guld med ett stort firande, men vi är redan igång med några av de nya spelarna inför säsongen och för egen del är jag redan inne i nästa säsong med full planering.

– Vi har checkat av var spelarna står och vilka behov dem har. Under slutspelet har det även varit hårt arbete med att fokusera på vad varje spelare behöver och kunna planera inför nästa säsong, säger Johan.

Vad tror du om nästa säsong?
– Man vill alltid försvara det man vunnit. Samtidigt är det 13 till lag som slåss om samma sak. Det är en utmaning men vi har gjort rätt saker, annars hade vi inte kommit dit där vi är idag, säger Johan. Vi har gjort bra saker och vi har gjort saker vi vill förbättra som vi är mindre nöjda med.

– Vi siktar på att vara där uppe nästa säsong med, men allt kan hända, avslutar han.

Vill du läsa mer?

”Målet är att vara bland de sex bästa lagen.”
I januari berättade Johan Sandstedt mer om HV71’s fysträning och den tuffa vägen mot toppen.
Den intervjun hittar du här.

author: PO på Fysiotest