06
april
2017

Skellefteå AIKs och Charlotte Kallas fystränare om drivkrafter och vikten av individanpassad träning

Efter en lång och aktiv idrottskarriär, där friidrott, längdskidåkning och löpning varit de största och mest framgångsrika momenten, växte intresset för sjukgymnastik. Med en rad skador under den aktiva karriärer ville Stefan Thomson själv kunna hjälp andra med deras utmaningar och efter utbildningen startade han därför upp en egen mottagning där han kunde utforma verksamheten efter sin rehab-filosofi. Mottagningen har sedan växt från 25 m², till att i dag innefatta 1400 m² som består av gym, crossfit, kampsportsdel samt testlab och ett antal behandlingsrum. De har även en tartanbelagd utearena på 2000 m².

Kvantitet får aldrig gå före kvalité, därav har vi begränsat antal.

Vilka idrottare och lag har du arbetat med?
– Jag började min tränarkarriär i Piteå hockey, berättar Stefan. Detta var under en period när Piteå Hockey bl a spelade playoff till elitserien mot Skellefteå AIK. Därefter har jag varit fysansvarig i Skellefteå AIK i 9 år.

– Jag har under de senaste åren även arbetat med att hjälpa NHL-spelare på individuell nivå under sommartid, bla Adam Larsson, Oscar Lindberg, David Rundblad, Tim Heed mfl. Vi brukar totalt ha ca 10-12 spelare/år som vi tränar under sommaren förutom Skellefteå AIK, säger Stefan och trycker på att ”kvantitet får aldrig gå före kvalité, därav har vi begränsat antal”.

– Inom längdskidåkning är det främst min roll som fystränare för Charlotte Kalla som jag ägnar tiden till, har även här hjälpt en del andra skidåkare på landslagsnivå genom åren, fortsätter Stefan. I mån av tid så brukar jag även i vissa perioder hjälpa idrottare inom andra sporter där jag känner att jag kan tillföra något, exempelvis Johan Lidman inom skotercross.

Vilka är dina drivkrafter?
– Min främsta drivkraft är utveckling. Oavsett vem eller vad jag arbetar med så vill jag hela tiden ta nästa steg. I övrigt så drivs jag liksom mina adepter av att vinna, även om jag själv inte tävlar numera så vill jag kunna bidra till segrar

Hur arbetar ni på Star Pro Performance och ert testcenter?
– Star Pro Performance tillhandahåller tjänster inom träning och rehabilitering, främst till idrottsutövare på elitnivå, berättar Stefan. Vi har arbetat fram en specifik utbildning som riktar sig mot fystränare inom ishockey. Glädjande så har vi haft en stor efterfrågan på den vilket medfört att vi kommande år kommer att utöka antalet utbildningstillfällen, fortsätter han. Utöver det så föreläser vi samt utför tester på på en rad olika idrottare samt lag, även elitmotionärer utgör en växande kundkrets hos oss när det gäller tester och träningsupplägg.

Du är fystränare för Skellefteå AIK. Hur ser arbetet ut med deras träning?
– Mitt arbete i Skellefteå AIK gäller främst A-laget. Jag lägger även upp fysträningen för juniorlagen samt ansvarar för deras tester. Under sommartid är det mycket fokus på att utveckla individen, medans det övergår mera till att träna så att man får ut det mesta av laget under säsong.

Vilka är viktiga tester för dig när du arbetar med ishockeyspelare?
– Ishockey är en komplex idrott där många fysiska egenskaper är viktiga, en sk ”hybrididrott”. Det är därför svårt att urskilja något specifikt test som är viktigare än något annat. Men de olika power-testerna som vi utför utgör en mycket viktig del i den testmodul som vi tagit fram. Testresultaten sammanställs och analyseras mulitvariabelt 3-dimisionellt.

Lactate Scout är ett verktyg som passar mycket bra in i vårt arbete beroende på att den är lätthanterlig, tillförlitlig samt är mycket lätt att använda när vi gör tester i fält, exempelvis på träningar eller matcher, säger Stefan.

Du arbetar bl a med Charlotte Kalla inom längdskidåkning där laktatmätningar har ett stort värde. Hur jobbar ni med laktatmätningar och hur använder ni resultaten för att utveckla träningen?
– Inom längdskidåkningen arbetar man mycket med att kategorisera träningen i olika s.k. träningszoner. Laktatmätningar blir då nödvändiga för att säkerhetsställa att man ligger på rätt nivå i sin träning. Laktatvärdena har också ett syfte när man ska avläsa åkarens form, bl a så är det i många studier säkerhetsställt att maxlaktatet har ett klart samband med form.

Man ska försöka komma bort från ”mellanmjölks-träningen”

Vad upplever du ger bäst resultat rent träningsmässigt i arbetet med att öka uthålligheten hos idrottare och motionärer?
– Hos motionärer har man oftast en mycket god effekt av att polarisera träningen, dvs köra hårt vissa pass samtidigt som man vågar springa långsamt och lite längre på andra pass, menar Stefan. Jag brukar säga att man ska försöka komma bort från ”mellanmjölks-träningen”, dvs springa medellånga pass i medelhög fart vilket oftast är vanligt hos motionärer.

– Hos elitidrottare är det hela mycket mera komplex, beroende på idrott samt individens status och genetik kan det variera ganska mycket på vilken form av träning man utför, men i slutändan ändå kan ge samma resultat, exempelvis svarar vissa individer mycket bra på högintensiv intervallbetonad träning medans andra tenderar bli sliten av dylik träning och istället har bättre effekt av sk ”tröskel-träning”.

Vilka framtida projekt kan du berätta om?
– Vårt närmaste projekt är att bygga om och utveckla vårt testlab. Detta projekt känns mycket spännande och vi hoppas kunna vara klar med detta i augusti detta år, avslutar Stefan.

Vill du läsa mer om Stefan Thomson och Star Pro Performance?

www.thomsons.se
www.starproperformance.com

author: PO på Fysiotest