12
april
2018

Sveriges längsta triathlon till förmån för barnen i Khayelitsha

Det började med en idé efter en resa till Sydafrika där Stephan Arthursson besökte kåkstaden Khayelitsha i Kapstaden tillsammans med Harrys Foundation. Två år senare har Stephan och hans kompanjon Elvis Knez genomfört ”Sveriges längsta triathlon” och satsar redan på nya utmaningar och målsättningar med förmån för barnen i Khayelitsha. Vi fick möjlighet att prata med Stephan om hans driv, träning och vad gjorde att de startade projektet Khayelitsha Triathlon.

Hur kombinerar du träning med ett högt tempo i arbetsliv som teamledare och kapitalrådgivare på Söderberg & Partners ?

– Jag arbetar med kunder dagligen och har personalansvar. En förutsättning för att kunna träna ca tio timmar i veckan är att jag har förmånen och ha duktiga medarbetare men också att lägga tid på att planera min vardag, menar Stephan.

Vårt framtida motto är ”Det är skillnaden som gör skillnaden”
– Jag tror mycket på att ge ansvar till mitt team och se dem utvecklas, fortsätter han. För att kunna kunna vara långsiktig lägger jag in vila löpande med tid för familj och vänner. Familjen följer oftast med på tävlingar och är mina bästa supporters dock mindre sporadiskt nu då mina barn arbetar och bor på andra orter.

– För att få ut så mycket som möjligt av de timmar träning som jag investerar per vecka anlitar jag en coach. Dessutom är jag engagerad på min fritid i projekt runt företagshälsovård samt allmänt intresserad av hälsa.

Träning är en stor del av din vardag, vilken målsättning har du?
– Målsättningen är att kvala till VM i Triathlon i Kona Hawai när jag kliver in i åldersgruppen 55-59 år. Det är dock resan fram till målet som är mest intressanta men även att få träffa alla duktiga människor runt om i Sverige som brinner för hälsa.

Besöket påverkade mig starkt att få se dessa barn i vardagen och oftast inte få chansen till en vettig framtid

 Berätta om ert välgörhetsprojekt, Khayelitsha Triathlon. Hur föddes idén till ”Sveriges längsta triathlon”?
– Under en resa hösten 2015 i Sydafrika fick jag tillsammans med Harrys Foundation möjlighet att besöka kåkstaden Khayelitsha i Kapstaden. Stiftelsen bedriver där verksamhet och har fyra skolor som dagligen tar emot barn i och ger dem möjligheten att läsa, skriva men också att få mat. Besöket påverkade mig starkt att få se dessa barn i vardagen och oftast inte få chansen till en vettig framtid, berättar Stephan.

Grundidén var att kombinera triathlon med välgörenhet tillsammans med Harrys Foundation och bygga en skola till

– På flygplatsen bestämde jag mig att dra igång ett projekt och ringde två samtal, dvs ett till min fru Pernille samt det andra till min vapendragare Elvis Knez för att bolla mina idéer, fortsätter han. Grundidén var att kombinera triathlon med välgörenhet tillsammans med Harrys Foundation och bygga en skola till.

– Där föddes projektet Khayelitsha Triathlon och år 2016 genomförde teamet med vår projektledare Sebastian Ceder ”Sveriges Längsta Triathlon”. Vi startade den 14 Augusti i Luleå och genomförde varje dag i sträck 1 km sim, 10 km löpning samt snittade ca 10-12 mil cykel. 17 dagar senare gick vi i mål i Malmö, avslutar Stephan.

Projektet inbringade ca 250 000 kr från deltagare under resan genom Sverige tack vare sponsorer, företag och privatpersoner. Nu fortsätter projektet Khayelitsha Triathlon med att skapa ännu bättre förutsättningar för barnen i området att utvecklas. Idag bedrivs verksamhet i Khayelitsha med en projektledare på plats där målsättningen är att utbilda barnen i att läsa, skriva och att i framtiden kunna arbeta som ambassadörer och entreprenörer.

– Vi räknar med att behöva samla in 150 000 kr per år för att säkra driften. Vi har redan haft besök av vänner och kunder som deltagit i verksamheten, berättar Stephan vidare.

– För att ta in dessa pengar 2017 genomförde vi ett dubbel Ironman i Halmstad under två dagar samt kommer under 2018 vara officiell välgörenhetsorganisation till Tjörn Triathlon, dvs svenska mästerskapen i 1/2 Ironmandistans.

Vill du följa Stephan och Khayelitsha Triathlon?
Du hittar deras kanaler här:

author: PO på Fysiotest