08
februari
2016

TeamSkididrott – skidskytteteamet med sikte inriktat på OS i Pyeongchang

Inför säsongen 2014/2015 bildades teamet av Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Daniel Gustavsson och Victor Agestam för att optimera deras satsning mot världseliten inom skidskytte. Team Skididrott sköts under ledning av coachen Pär Svärdfeldt och nu satsar gruppen infor vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018.

”Vision är att ha med minst två deltagare till OS-2018 och minst tre till VM 2019 i Östersund”
– PÄR SVÄRDFELDT

Teammedlemmarna hade under en tid tillhört de svenska landslagstrupperna men av olika anledningar sökte de efter ett annat upplägg och nya utmaningar och därav initiativ med Team Skididrott. De har sin bas i Östersund där stora delar av grundträningen sker.

Vilka är Team Skididrott?
– Teamet grundades av Elisabeth Högberg, Ingela Andersson, Daniel Gustavsson, Victor Agestam och jag vid rodret våren 2014. Idag är vi sex aktiva och jag som tränare, berättar Pär Svärdfeldt.

Syftet med grundandet av teamet var att tillsammans kunna hitta ett upplägg och miljö där samtliga medlemmar får utvecklas i sin takt och sparra varandra till att nå de gemensamma målsättningarna i form av OS 2018 i Pyeongchang samt hemma-VM i Östersund 2019.

– Värderingarna är att bidra med god kamratskap, positiv energi och att pusha varandra framåt i träningen.

Vad är visionen med er satsning?
– Vision är att ha med två deltagare till OS-2018 och minst tre vid VM 2019 i Östersund, fortsätter Pär.

Som ett led i utvecklingen förstärktes teamet inför säsongen 2016/2017 av tre starka åkare med tidigare landslagsmeriter. Frida Gustavsson, Peppe Femling och Christofer Eriksson tog plats i teamet efter att Victor Agestam tyvärr valt att avsluta sin elitsatsning.

Hur ser träningsplanering ut för er?
– Träningen är individuellt upplagt för var och en med ett spann på 670-820 träningstimmar för denna säsong, berättar Pär. Säsongen börjar 1:a maj och fram till november har vi fem barmarksläger samt ett snöläger före tävlingsstart. Från 1:a dec är det tävlingssäsong fram till början av april.

– Vi använder Lactacte Scout vid samtliga barmarksläger och tar både laktat under träning men även vilolaktat direkt påmorgonen, fortsätter Pär.

Vilka målsättningarna strävar ni att nå under 2017 och vilka mål har ni på lång sikt?
– Målet denna säsong är att ha med minst en från teamet på VM i Österrike, säger Pär.

Det som startade som en gemensam träningsgrupp i Östersund 2014/2015 har sedan vidareutvecklats tack vare medlemmarnas tankar och visioner, allt för att skapa de optimala förutsättningarna för att nå världseliten.

Förhoppningen är att de kommande säsongerna fortsätta utvecklingen av teamet och optimera satsningen för medlemmarna ännu mer.

Vill du läsa mer om TeamSkididrott? 
Klicka här för att komma till deras hemsida

author: PO på Fysiotest