03
juli
2017

Testerna som tar simmarna mot nya mål

– Efter en framgångsrik karriär som simmare arbetade Nikola Lukic en tid som tränare innan han begav sig till Stockholm för att studera idrottsvetenskap. Sedan dess har han arbetat inom Svenska Simförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté, med bl.a. Judo, brottning, boxning, taekwondo och kanot, samt även som konsult för norsk parasimning.

Nu tillbringar Nikola Lukic dagarna med att spendera en stor del av tiden på svenska simförbundet med sin roll inom tester och utveckling för de svenska elitsimmarna.

Övrig tid fördelar han mellan Sverige Olympiska Kommitté med videoanalyser på aktuella olympier samt utvecklingen av en start-up. I det nybildade företaget är kärnkoncept att leda innovation och kombinera den med ny teknik för att på ett lättförståeligt och enkelt sätt hjälpa ambitiösa och drivna aktiva, tränare och organisationer att nå sina mål genom att göra det smart.

Vilka är dina drivkrafter? 

– Det finns väldigt mycket att lära inom idrotten från andra områden. Fortfarande baseras mycket inom idrotten på ”känsla” och gamla traditioner. Idrotten står inför en väldigt spännande framtid där nya smartare sätt att ta sin ann gängse utmaningar kommer att vara en stor avgörande faktor för framtida framgång, berättar Nikola. De som väljer att stå utanför denna stundande revolution kan komma att hamna på efterkälken i många år fram. 

– Jag vill vara med och leda denna förändring och göra den lätt och tillgänglig för alla som är intresserade av att tillämpa en smartare väg, säger han. 

Ju mer information man har desto mindre behöver man gissa. 

Hur planerar och arbetar ni under säsongen?
– Genom att använda oss av vårt testbatteri så kan vi bland annat se till att simmarna ligger i rätt träningszoner i olika delar av säsongen, berättar Nikola. Då alla har olika fysiologiska profiler och då dessa även ändras för varje individ under säsongen, det är ju därför vi tränar, så är det viktigt att hela tiden ha koll på var vi befinner oss.
– Vi lägger in våra tester systematiskt under säsongen med målet att våra simmare ska vara bäst när det gäller – säsongen/årets viktigaste mästerskap, säger han. 
– En annan viktig komponent av testerna är att man inte behöver vänta en hel säsong för att se om man får de svar från träningen som man önskar. Vi kan helt enkelt styra och lägga om träningen vid behov om vi upptäcker att något inte går enligt plan långt tidigare tack vare ett väl genomtänkt testbatteri. 
– Det är viktigt att förstå att den ursprungliga planeringen är en grovplanering. När man får ny information så är det viktigt att man är flexibel nog att göra de rätta anpassningarna för att fortfarande nå sitt mål. Ju mer information man har desto mindre behöver man gissa, menar Nikola.

Raceanalyser är ett sätt att jobba smartare än konkurrenterna

Du arbetar mycket med raceanalyser. Vill du berätta mer om dessa? 

– Inom simning på elitnivå arbetar vi mycket med nåt som kallas raceanalyser. Det innebär att vi på alla viktiga tävlingar analyserar varje lopp för våra elitsimmare för att objektivt kunna finna styrkor och svagheter. Vi gör även detta på våra konkurrenter för att lära från dem. Vi bryter då ner varje lopp i följande moment: start, fri simning, vändning och målgång. Fri simning delas in i 10 meterssegment och i vändningen analyserar vi både innan, efter och hela vändningen i sig, berättar Nikola.

– För dessa olika moment beräknar vi därefter bland annat tid, fart, frekvenser, draglängder och antal armtag.

– Genom att analysera loppen på detta objektiva sätt och sen ha video på loppet tillgänglig kan man förbättra varje simmares ”race plan”. ”Race plan” är det sätt som man ska simma sitt lopp på för att simma det på bästa sätt. Genom att även analysera andra världsstjärnors lopp så kan vi lära oss väldigt mycket, berättar han vidare. 

– Raceanalyser är ett sätt att jobba smartare än konkurrenterna. Inom all idrott finns en del tur, men genom att medvetet styra sin utveckling så behöver man inte förlita sig helt på turen.

Vilka komponenter arbetar ni med för att utveckla träningen för era simmare? 

– Vi anser att för att bli en bra simmare så bör man vara vältränad, kunna simma sina lopp smart, dvs ha en utarbetad ”race plan” samt att ha en god teknik, berättar Nikola. 

– Att kunna utveckla mycket kraft i vattnet är viktigt för alla simmare, säger han. Men det som är än viktigare för alla som vill bli bäst i världen i simning är att minska sitt motstånd i vattnet. Vi ser att det som skiljer de bästa simmarna från de riktigt bra inte är en stor skillnad i att utveckla kraft i vattnet, utan det är förmågan att behålla den kraften man lyckas utveckla i en mycket högre grad.

– ”Teknik is king” när väl agnarna ska skiljas från vetet. Därför är det så viktigt att jobba med teknik på ett smart sätt. Att simma lite teknikövningar mellan sina hårda serier är inte att träna teknik, och än mindre att påstå sig göra det på ett effektivt sätt, menar Nikola. 

Vilka är dina bästa tips för att träna smart för att lyckas inom simning? Vill du lista dina viktigaste punkter? 
  • Teknik. Väldigt mycket tid läggs på det fysiska inom simning, men väldigt lite läggs tyvärr på medveten och koncentrerad teknikträning. 
  • Börja mäta. Det som inte mäts blir inte gjort.
  • Våga tänka nytt. Gör man som alla andra så får man samma resultat som alla andra.
  • Ställ frågor och utvärdera. Om du inte vet vad du ska bli bättre på, hur ska du då bli det? Att säga att målet är att bli en bättre simmare eller att simma snabbare räcker inte. Det är för vagt.
  • Tålamod. Att utvecklas tar tid. Lita på din plan.
  • Gör inte allt själv. Inom ingen annan bransch förväntas man kunna eller göra allt själv. Omge dig med ett bra och harmoniskt team, definiera era mål klart och tydligt och jobba systematiskt för att nå dem.

Vill du komma i kontakt med Nikola Lukic? Klicka här.

Bild: Jozef Michlewicz

author: PO på Fysiotest