05
oktober
2016

Unikt kunskapscenter med stort hjärta

På en av Sveriges största testanläggningar i Karlskrona träffar vi Nanne Olsson, testansvarig för Blekinge Health Arena. En anläggning som just nu befinner sig inne i en rad intressanta och samhällsfrämjande projekt.

Bakgrund
Blekinge Health Arena är en av Sveriges mest kompletta test- och träningsanläggningar där möjlighet finns till fystester både för kondition, styrka, spänst m.m. och andra tester som kroppsscanningar. Huvudman för verksamheten idag är Blekinge Idrottsförbund.

”Vi arbetar hela tiden för att bli ett kunskapscenter inom hälsa samt ungdoms- och elitidrott. Nästa steg vi vill utveckla är talangutvecklingen och bli än skarpare på att stötta enskilda individer och lag.”
– NANNE OLSSON

Nanne Olsson har sedan 2010 arbetat som projektledare för det EU-finasierade utvecklingsprojektet Blekinge Health Arena. Parallellt med detta verkar Nanne även som fysansvarig för Svenska Handbollslandslaget, där samtliga landslag ingår.

Handbollen var även den sport där hans idrottsliga bana en gång startade.
Stora projektsatsningar
På Blekinge Health Arena bedrivs just nu två olika projekt för att främja folkhälsan samt öka hälsomedvetandet.

Från mitten av september kommer ett projekt, ”Hälsa för alla”, med 250 stycken nyanlända från samtliga Blekinges kommuner ingå i ett projekt med syftet att öka integration samt komma igång med vardagsmotion. Projektet kommer omfatta fystester och träning samt kunskapsfördjupande föreläsningar och hålla på under totalt tio veckor.

”Vi kommer även besöka de olika kommunerna för träning och eventuellt att göra tester på plats. Vi har just nu en stor efterfrågan på tester.”
– MAGNUS OLSSON, verksamhetsledare Blekinge Health Arena

Parallellt med detta kommer även ett projekt tillsammans med Karlskrona Kommun inledas där personal från tre utvalda förvaltningar i Karlskrona Kommun kommer genomgå tester, kroppsscanning och träning under tio veckor för att sedan följas upp.

 

Från Livsstilsförändring till Elitidrott
Blekinge Health Arena testar individer på olika nivåer. Blekinge Health Arenas rekommendationer för tester följer strukturen på nedan trappa:

 

Välbesökt testlabb
På testlabbet testas regelbundet många elitidrottare från ett 30-tal idrotter, däribland ishockey och handboll samt konståkning och motorcross, och Blekinge Health Arena i detta arbete har valt att arbeta med InBody 720 i sina tester. En investering som underlättat arbetet.

– Vår InBody 720 har varit en god investering, säger Nanne. Vi har varit duktiga på feedback till våra klienter och når många som vill komma tillbaka i olika intervaller för uppföljning, både motionärer och idrottare.

Framtid och utveckling
Vid sidan av de nya projekten som inleds under hösten löper även den nationella äldrestudien SNAC.

SNAC-studien kombinerar ett befolkningsperspektiv inriktat på att beskriva åldrandet och de äldres livssituation med ett vårdsystemperspektiv som beskriver och analyserar vård- och omsorgssystemets funktion i förhållande till de äldres behov.

– Just nu tittar vi även på handikappidrott med utgångspunkten i handboll samt hur vi kan stödja och stötta detta, säger Nanne. I detta arbete kommer Blekinge Health Arena använda InBody S10 för enkel testning och löpande uppföljning.

Blekinge Health Arena är en plats hälsa och prestation ständigt står i utveckling där forskning och innovation är ledord för verksamheten.

Vill du läsa mer om Blekinge Health Arena och följa deras arbete? Du kan följa dem i följande sociala mediekanaler:

Facebook

Twitter

Instagram

YouTube

author: PO på Fysiotest