23
november
2016

Vi måste veta innan vi kan förändra – del 2 av 2

Jonas Alwin, grundaren av Fysiolabbet i Södertälje, har sin bakgrund som utbildad kock, diplomastudier i vin och sommelier. Jonas drivs av ett stort hjärta för hälsa, prestation och kost. 2001 bestämde sig Jonas för att fördjupa sig mer och göra sin egen hälsoresa.
– Som kock var man ju mätt jämt, både bildligt och fysiskt! Fysiolabbet blev resultatet och i del 2 av denna artikelserie berättar Jonas mer om passionen och engagemanget för vår mat vi stoppar i oss.

Fysiolabbet strävar efter att binda ihop helheten i konceptet genom adekvata fysiologiska tester, levnadsutvärderingar och kunskapen om kostens påverkan på hälsa. Det görs genom att arbeta med grundliga tester även för kosten.

Jonas Alwin har ett passionerat sätt att berätta om hans syn på hälsans och prestationens helhet, en glöd som är stark genom intervjun.

– Du kan inte träna på dålig mat och förvänta dig att må bra. Du kan heller inte öka i muskelmassa eller fördela om kroppssammansättningen samtidigt som du inte får i dig tillräckligt med näring och energi, det leder i förlängningen tveklöst till en utmattad och ledsen kropp, säger Jonas och berättar vidare kring det holistiska synsätt som genomsyrar konceptet.

– Att drabbas av sjukdom minskar när vi lever med vårt hormonella system och våra mikrober i kroppen. Däremot att jobba mot sin kropp; det är ett arbete i konstant lätt motvind. Men, om vi förstår vår unika metabolism, vår kroppssammansättning och vad som är unikt för din kroppstyp blir det mycket lättare att få ett bra liv och hålla våra fellevnadssjukdomar borta.

– Jag jobbar med att förebygga sjukdomar, säger Jonas. Jag kan hjälpa människor som inte vill hamna i sjukvården och som vill förstå hur kroppen påverkas av den mat vi äter och den träning vi utsätter den för.

– Det är ett mycket smartare alternativ att förebygga ohälsa än att leva på ett sätt som gör att man hamnar i ett kroniskt sjukdomstillstånd. Mat handlar i grunden om att tillgodose det dina celler behöver och kan omvandla till bränsle.

”Vi styrs av våra hormoner, vare sig vi vill eller inte.”
– JONAS ALWIN

– Vi jobbar mycket med metabolisk screening, och/eller olika näringsmedicinska grundundersökningar. Genom detta tar vi bl. a reda på vilken del av ditt autonoma nervsystem som huvudsakligen styr dig och hur snabbt du omsätter energin i dina celler, berättar Jonas.

– När vi vet det kan vi anpassa intaget av den maten du stoppar i dig. Vi använder blodprover, kroppssammansättningsanalyser, intervjuer och frågeformulär för våra klienter. Vi är även på gång att utveckla andra blodtester, mikroskoptester för levande blod, olika gentester och hårmineralanalyser som kommer att komplettera detta.

– Ju mer vi vet, desto bättre kan vi ge råd.

 

 

– Vi måste ta hänsyn till vår metabolism och hur omgivningen påverkar oss. Ett intressant forskningsområden inom det är epigentiken. Vad är det som kopplar på och av våra gener, hur påverkar miljön vi lever i oss?, säger Jonas och berättar vidare om Fysiolabbets framtida arbete.

– Bara för att du har anlag för hjärt-/kärlsjukdomar är anlagen bara omkring 15-20%. Om du lever på ett sätt som kan påverka dessa negativt är risken av du triggar den att utvecklas. Om du i stället fokuserar på näringsrik mat för din unika metabolism, rör på dig och sover ordentligt så är risken att du ska få utveckla hjärt-/kärlsjukdomar mycket mindre.

– Många av dem här testerna är idag i sin linda och i framtiden ser jag fram emot vassare mätmetoder kring tarmflora, uppkomsten av inflammationer och hur vi väljer att se på livet i sin helhet. Även kvantfysiken är ett intressant område som kan ge nya synsätt och infallsvinklar, säger Jonas när han berättar om framtida tester.

”Vi kan inte springa ifrån vårt genetiska arv med miljontals år av evolution.”
– JONAS ALWIN

– Vi måste förstå att vi idag utarmar våra jordar med vårt synsätt att envisas med monoodling, Det gör att maten inte innehåller den näringen den en gång gjorde. GMO grönsaker genmanipuleras för att ge högre avkastning, längre hållbarhet och tåla bekämpningsmedel bättre, men vad hände med näringsinnehållet?

– Jag hade förut en filosofi att om jag bara åt naturlig mat så är det ”good enough”, men jag har fått backa på det och insett att när jag köper spenat och den inte längre växer i jorden utan i stenull och näringsvätska i ett växthus är det klart den inte innehåller samma mängd vitaminer och mineraler, menar Jonas och berättar vidare om utmaningen kring gödningsmedel inom jordbruket och tungmetaller och andra miljöskadliga ämnen i jordar och vårt vatten.

– Även många företag i livsmedelsinsindustrin struntar i ett vettigt näringsinnehåll i jakten på att sälja billig mat och ta marknadsandelar.

– Detta drabbar naturligtvis oss och skadar tveklöst vår ämnesomsättning och är ett område jag vill utveckla mer. Vi håller bokstavligen på att äta ihjäl oss och har någon slags kollektiv ätstörning med att ha mat tillgänglig 24/7. Om vi i stället lär oss hur jorden och dess varelser själv utvecklat sina olika system och arbetar med dem kommer vi att få har kvar livet på jorden längre.

Jonas och Fysiolabbet vill hjälpa sina klienter med vad de kan laga och förbereda och kommer därför på sikt även bygga ut ett stort kök på labbet för att kunna erbjuda matkurser, kunskap om mat, hur man behåller bäst näring i maten och slå hål på massa myter och annat hälsotrams om mat.

 

”Lär dig att skala av energitjuvar och satsa på kvalité som är bra för din hälsa. ”
– JONAS ALWIN

– Jag vill sprida lärandet om bra mat, att det är viktigt att t. ex. tänka på att den maten du äter bör komma från djur som fått äta sin naturliga mat. Fel kost för djuren påverkar deras metabolism och kroppssammansättning, vilket i sin tur påverkar din kroppssammansättning, berättar Jonas.

– Vi är ju i toppen på näringskedjan! Att adekvata hälsotester och analyser är en stor del av framtiden är Jonas Alwin helt övertygad om. Fysiolabbet märker en ständig uppgång inom området och när Jonas talar om framtiden är det med en ljus vision, man måste bara vara lite uthållig.

– Många är fortfarande lite rädda att testa sig men det handlar bara i grunden att få ett nuläge att börja jobba ifrån. Alla företag gör analyser innan de går in i ett samarbete eller en affär. Varför skall vi inte göra samma sak med vår kropp? Analysera, acceptera och gör en hållbar plan så har du ett stark koncept till en bra hälsa och att faktiskt lyckas. Ju mer du vet om dig själv, desto mer kan du förändra.

En livsstilsförändring är bland det mest inspirationsgivande man kan göra. Man behöver inte vara vältränad när man kommer utan vi kommer ta fram de verktygen och holistiska synsätt du behöver för att optimera din hälsa.
Vill du läsa mer om Fysiolabbet & Jonas Alwin?
Välkommen att besöka deras hemsida.

author: PO på Fysiotest