14
June
2019

Fyra insikter för att lyckas med din livsstilsföränding

Hälsosam livsstil
Author
Agnes

Snart är halva 2019 till ända och då många går emot semestertider är det alltid spännande att se fram emot vad som komma skall, att blicka framåt och ha saker att längta till. Men, det är även en lysande tid att fundera kring lärdomar och insikter som kommit till oss under året som gått. Att reflektera, ta lärdom och göra om eller göra nytt är alltid värdefullt om vi vill uppnå en livsstilsförändring i vårt liv.

Kämpar du med din hälsa eller livsstil och tycker det är svårt att komma vidare med de förändringar du innerst inne vill göra men kanske inte helt lyckas med att fullfölja? Våra tankar kan ibland, eller ofta, vara vår största motståndare.

I denna artikel vill vi dela med oss av fyra insikter som kan vara värdefulla för dig som läser detta och känner igen dig i ovan påstående.

Förändring kan ske vid alla åldrar.

Att fysisk aktivitet är bra för vår hälsa känner du säkert till. Men i takt med ny forskning lär vi oss mer och mer kring hur fantastiskt det är för våra kroppar att regelbundet få upp pulsen. Studier visar att vår hjärna påverkas positivt när vi rör på oss. Och en specifik studie gjordes på 60-åringar med resultatet att hippocampus, den del av hjärnan som bla.a. påverkar vårt minne, föryngrades när de promenerade raskt tre gånger i veckan under ett år. Kontrollgruppens hippocampus åldrades i den takt man förväntat sig. I studier för 90-åring har man kunnat se en fördubbling i muskelmassa vid styrketräning. Så, det är aldrig försent. Alla kan vi göra något för att främja vår hälsa – och livskvalité.

Hur kan du ta ledarskap i frågan om din hälsa och vad behöver du göra utifrån där du befinner sig?

Färdigskrivna program funkar inte, men självledarskap gör det.

Många av oss kan känna oss långt ifrån idéen av färdigskrivna tränings- och kostscheman – det känns ofta som om de har skrivits för någon annan. Och det är helt okey, för de flesta är just det. Alla har vi olika behov.

När vi lär oss mer om våra kroppar, vad just vi behöver och framförallt, hur ditt liv ser ut kan vi över tid skapa system som passar just oss. Idag har mer än 50% av vi svenskar dålig kondition, och siffran för övervikt är relativt lik. Ändå finns information om träning och mat överallt. Utmaningen för många är att anpassa de aktiviteter vi tar oss för i förhållande till hur vårt liv ser ut. Så, vad passar ditt liv just nu? Hur kan du ta ledarskap i frågan om din hälsa och vad behöver du göra utifrån där du befinner sig?

Varje steg räknas

Vi behöver inte perfektion för att komma igång.

När vardagspusslet ska lösas kan en livsstilsförändring till det bättre kännas oöverkomlig. Många av de saker vi vill göra kan vi lätta skjuta upp i väntan på ”att på måndag tar vi nya tag” eller ”efter semestern kommer bli lugnare”. För dem som verkligen beslutat sig och lyckats göra den förändringen de vill göra har alla en sak gemensamt, de har bestämt sig och sedan har de börjat. Ett beslut, en aktivitet och lite uthållighet.

Det kommer sällan komma en ”perfekt tidpunkt” utan livet händer hela tiden – allt är föränderligt. Om du vill göra en skillnad för dig själv – börja redan idag. Vad kan du göra just nu för att göra en skillnad som hjälper dig ett steg närmare ditt önskade läge?

Varje steg räknas. Och det för oss in på nästa och sista lärdomen:

Förändring kommer inifrån och ut.

Vi vill ofta att saker ska vara annorlunda från vad de är nu. Vi säger ofta till oss själva att om vår kropp (eller sambo, jobb, ekonomi, etc.) skulle vara annorlunda så skulle vi må bättre. Men, förändring kommer inifrån. Förändring kommer av att ett beslut fattas – ett beslut om att göra bättre och välja bättre för oss själva. Uttrycket ”Train your mind, your body will follow.” är ett motto att ta med sig framåt. När vi väljer att göra en förändring kommer även våra aktiviteter förändras. Och med dem våra resultat. Börja med att förändra de små, enkla sakerna i vardagen och ta det från det.

Resultaten kommer, men bara om du väljer det från första början.

Är du nyfiken på hur du kan arbeta med livsstilförändring och hälsa på ditt företag?
Läs mer här.