20
December
2018

Grundaren till ICANIWILL om framgångssagan

Framgångshistorier
Author
Magnus Häggbom

Vi har träffat grundaren till det framgångsrika träningsklädesföretaget ICANIWILL. Resan började när Gustaf satte upp en post-it lapp med orden ”ICANIWILL” på badrumsspegeln hemma i Uppsala 2009.

Det blev starten på en resa som tagit honom från verksamhetsutvecklare på Clas Ohlson, via ett arbete som personlig tränare åt den svenske skidåkaren och videobloggare Jon Olsson till att idag lanserat sitt klädesmärke på den amerikanska marknaden. Under 2017 ökade ICANIWILL med ca 65% i omsättning och nyanställer nu för att nå 40 miljoner i omsättning.

Här berättar Gustaf mer om om hur han lyckas kombinera sitt företagande med en hälsosam livsstil och livet som familjefar.

Utan träningen och välmåendet hade jag nog brakat in i väggen ett par gånger redan

Vad betyder din hälsa – och träning – för ditt företagande?
– Utan träningen och välmåendet hade jag nog brakat in i väggen ett par gånger redan, menar Gustaf.

– Det är för mig både ett sätt att koppla bort jobbet samt att ladda energi genom att använda energi. Att driva eget bolag utan att träna kontinuerligt är för mig en omöjlighet, säger han. Det är dessutom perfekt för mig att besöka olika gym och träningsanläggninar för att förstå mina kunders behov samt se hur folk klär sig och hur trenderna ser ut, berättar Gustaf.

Friheten att kunna styra min vardag och hur jag jobbar är även det en del av det liv jag vill leva

Vilken är drivkraften bakom ditt framgångsrika företagande? Och, hur fyller du på med energi?
– Jag har en målbild om hur jag vill leva mitt liv och genom företagandet och ICANIWILL jobbar jag varje dag för att nå den målbilden. Det är inte så mycket mer komplicera än att jag vill göra det jag brinner för och att ta fram grymma produkter som ser bra ut och är omtyckta av kunderna.

– Friheten att kunna styra min vardag och hur jag jobbar är även det en del av det liv jag vill leva. Jag är till exempel en kvälls-& morgonmänniska. Det vill säga att jag jobbar som bäst när jag är på jobbet tidigt eller sent. Under mitten av dagen försvinner min skapande-inspiration i mejl och andra måsten, skrattar Gustaf.

– Jag har alltid fått energi av att träffa duktiga människor och ta del av deras resa. Utöver det är träningen en inspiration och energiboost men även att resa till andra länder och marknader samt att se och uppleva nya saker. Jag får alltid med skapandeglädje från mina resor till Los Angeles – kanske är det solen?

Vilka har varit dina största framgångsfaktorer för att lyckas ha en hälsosam livsstil kombinerat med företagande och familjeliv?

– Jag skulle säga glädjen kombinerat med målsättning. Jag har fått frågan tidigare – då jag tränade mycket mer – kring hur jag orkar träna så mycket och svaret är enkelt: jag tycker det är kul och varje pass tar mig närmare mina mål, berättar Gustaf.

– Att min fru också är träningsberoende underlättar såklart då förståelsen för varandras behov är total, säger han. Men i grunden handlar det om glädje. Vissa älskar att titta på film och då hamnar man av någon konstig anledning ofta vid TV:n. Om du älskar att springa är det genast större sannolikhet att du tar på dig skorna en julafton och tar en vända till exempel.


Vilka är dina viktigaste vanor som du alltid prioriterar?
– Att vara först på jobbet?, skrattar Gustaf och fortsätter. Nej skämt åsido, så länge jag får träna regelbundet har jag inte så mycket mer vanor jag alltid prioriterar mer än en vettig kost måndag till fredag. Jag är väldigt adaptiv och just nu med min ettåring hemma är det en fördel, avslutar han.

Om man vill följa dig, vilka sociala kanaler kan man göra det på?
– Via @gustafollas på instagram och via min blogg, gustafollas.com