15
December
2017

Hur du skapar hälsosamma och långsiktiga vanor för din hälsa

Friskare företag
Author
Magnus Häggbom

Oavsett om det är bra eller mindre bra vanor börjar alla i ditt huvud. Vi har olika typer av vanor; några är vi stolta över – och några är vi mindre stolta över. De flesta beteende vi har blir förr eller senare vanor; som exempelvis tandborstningen innan läggdags, vilken typ av mat vi äter, hur och om vi rör på oss regelbundet eller vilken matbutik vi väljer att handla i.

I denna artikel vill vi dyka in mer i vilka verktyg du kan använda dig av för att varje dag ta dig närmare ditt önskade läge.

Såhär gör du för att skapa hälsosamma, och långsiktiga, vanor för din hälsa, nu och i framtiden:

1. Välj ditt språk Du vill skapa vanor som får dig att lyckas, inte det motsatta: alltså ”mindre lyckade resultat”. Att välja att se det motsatta till att lyckas som att ”misslyckas” kommer snarare försämra ditt självförtroende än att ge dig en känsla av att vara ett steg närmare en lösning. Frågorna och svaren du väljer att ställa och ge dig själv kommer ha en påverkan på hur din framgång blir.

2. Börja i det lilla, och börja enkelt.
Vi lärde oss alla att krypa innan vi kunde gå och gå innan vi kunde springa. Om du till exempel vill bestiga springa ett speciellt löplopp 2018 och aldrig sprungit en mil innan, börja då med en rask promenad 10 minuter varje dag och öka från det – snarare än att börja med fem kilometer första passet.

3. ”Vad kan stoppa dig?”
Fråga dig själv ”Vad kan hindra mig från att lyckas?”. Om du förutspår och tänker igenom utmaningar som kan uppstå underlättar du för dig själv genom att ligga ”steget före”. Genom att medvetandegöra en ”ursäkt” före den dyker upp i vardagen kan du komma förbi det steget. Till exempel att hantera ”jag är så trött på morgonen” genom att skapa en hanterbar plan för dig själv där du bestämt dig för att du vill ”gå och lägga dig 30 minuter tidigare för att gå upp innan klockan ringer för att hinna med ett kort träningspass”.

4. Förstå vad som motiverar dig.
Människor motiveras vanligtvis på två vis: Det första är att sträva mot något positivt och önskvärt, medan det andra är att undvika något negativt. Till exempel: du som vill tappa några kilon, tona din kropp och känna dig hälsosammare strävar mot något du upplever som positivt. Om vi tänker på det motsatta; till exempel om du känner dig ur form och har en livsstil som ökar risken för välfärdsjukdomar men inte gör något förrän din läkare varnar dig för din hälsa motiveras av att de potentiellt negativa effekterna av att inte göra något. Vad är din motivation? Strävar du mot något positivt eller bort från något negativt? Den förstnämnda är mycket kraftfullare och mer bestående över tid.

5. Börja tidigt.
De flesta människor har mer energi i början på dagarna efter nattens vila och är mindre benägna att ha ursäkter som kan uppstå senare på dagen. Dra nytta av detta genom att schemalägga nya eller dina mest prioriterade uppgifter på morgonen.

För att läsa mer om hur vi hjälper företag och medarbetare att nå långsiktiga, och hållbara resultat, klicka här.