06
juli
2017

Fem mindfulnesstips för din arbetsdag

Arbetslivet kan för många vara stressigt. Varje dag står vi inför nya utmaningar vi strävar efter att hitta lösningar på – något som kan påverka våra medarbetares fysiska såväl som psykiska hälsa. Under de senaste åren har mindfulness, eller medveten andning, fått allt mer uppmärksamhet. Mindfulness är en meditationsteknik som bygger på att vara uppmärksam på det som händer just nu, i stunden och används bland annat inom vården för att minska stress, sömnsvårigheter och nedstämdhet.

Genom att öva sig på att bli mer medveten gynnas, förutom fokuseringsförmågan, din stresshantering, inlärningsförmåga och ditt immunförsvar positivt. Ett skifte mot att öva mer medvetenhet i vardagen kan ge stora fördelar för produktivitet och hälsa.

Här har vi samlat fem tips för att hjälpa dig i din arbetsdag:
  • Andas. Stanna upp, lägg handen på magen och känn hur handen följer med in- och utandningen. Inför arbetsdagen, projektstarten, mötet eller telefonsamtalet prova att ta tio djupa och långsamma andetag för att lugna sinnet och fokusera på nuet. Räkna andetagen i lugn takt och håll blicken på en punkt framför dig. Givetvis går det bra att blunda samtidigt.
  • Stäng av din autopilot. Att ta nya vägar till arbetet och att ta aktiva beslut, istället för att hamna i gamla vanor, hjälper din hjärna att vara med närvarande i stunden.
  • Njut av naturen. Vi är skapta för att röra oss och att vistas i naturen. Forskning har visat att genom att vistas i naturen påverkas immunförsvaret positivt. Försök att regelbundet vistas utomhus för att hjälpa dig med din stresshantering och ditt välbefinnande. Kan nästa möte bli ett promenadmöte?
  • Musik för öronen. Toner och rytmer i form av musik kan ha en lugnande effekt på vår kropp och minska stress samt öka energi och kreativitet. Idag finns många färdiga spellistor på streamingtjänster som kan hjälpa dig hitta din favoritlista till arbetsdagen.
  • Träna hjärnan. Genom att bli mer uppmärksamma på sina tankar kan vi lättare acceptera och hantera dem. Precis som med all övning ger denna typ av träning färdighet. Börja med en minut medveten andning och öka när du känner dig bekväm och hitta det sättet du vill utföra det på.

Idag finns även många applikationer till din smartphone. Du hittar många av dem i App Store eller Google Play Store.

Hur arbetar ditt företag förebyggande för att motverka negativa effekter av stress, utmaning och fysisk inaktivitet?
Prata med oss så hjälper vi dig.

 

author: PO på Fysiotest