18
November
2021

Utmana mörkrets månader med bra livsstilsval

Friskare företag
Author
Magnus Häggbom

Det finns en förklaring till varför vi blir tröttare på vinterhalvåret. Mörkret leder till att hormonet melatonin utsöndras vilket sker för att vi ska kunna sova. Hormonet reglerar vår dygnsrytm för att vi ska kunna sova på nätterna och vara vakna på nätterna.

När det är som mörkast i Sverige (Stockholm) är dagen ungefär 6 timmar och 3 minuter lång vilket inte riktigt går hand i hand med hur vi lever våra liv.

Förutom att melatoninet gör oss trötta kan det även göra oss nedstämda, mindre initiativrika och det krävs större ansträngning för att klara av olika arbetsuppgifter.

Vad kan du göra för att minska mörkrets negativa påverkan?

  • Gå ut en stund varje dag när det blir ljust (gärna så tidigt som möjligt på förmiddagen när solen har gått upp) – på så sätt säger du till kroppen att det är dags att vara vaken.
  • Undvik skärmtid för sent på kvällen – på så sätt hjälper du din kropp att förbereda sig inför nattens sömnperiod (melatoninproduktionen ökar genom att du minskar exponeringen av blått ljus).
  • Fortsätt vara fysiskt aktiv! Studier visar att t ex dåligt väder (som vi oftare upplever under höst- och vintermånaderna) fungerar som ett hinder för deltagande i fysisk aktivitet. Att hitta inomhus-alternativ för den fysiska aktiviteten kan fungera främjande för att den fysiska aktiviteten ska bli av.
  • Intag av D-vitamin kan vara aktuellt för vissa grupper – mät gärna dina nivåer av D-vitamin för att veta hur du ligger till.
  • Vet du om att du har det jobbigt med trötthet under den mörka tiden, testa ljusterapi. Det finns flera bra lampor på marknaden.