20
September
2019

Får du tillräckligt med sömn?

Hälsosam livsstil
Author
Magnus Häggbom

Sömnkvalitet, mönster och varaktighet kan variera mellan länderna, men en sak är tydlig – människor får fortfarande inte tillräckligt med sömn. Medan vissa människor kan fungera på några få timmar, tar andra till en extra morgonkaffe istället för att få tillräckligt med ”zzz”.

Denna grafik kommer från Raconteur och belyser några häpnadsväckande insikter från Philips Global Sleep Survey 2019 som är besvarad av över 11 000 vuxna från 12 länder.

How the word sleeps

Ledande experter har länge betonat vikten av att goda sömnvanor kan hjälpa till att upprätthålla vårt fysiska, mentala och emotionella välbefinnande. Sömnproblem kan också orsaka allvarliga hälsotillstånd på lång sikt. Bland dessa finner vi bl.a. hjärtsjukdom och hjärtsvikt, ett svagt immunsystem, högre blodtryck, depression, diabetes och fetma.

UPPLEVER DU ATT DU HAR PROBLEM MED SÖMNEN?

Människor kan drabbas av brist på sömn av många olika faktorer. Här är några av de mest vanligt förekommande:

1. Oro och stress
Oro och stress kring arbete, familj, hälsa, ekonomi och en mängd andra bekymmer är ofta en bidragande orsak till sömnsvårigheter.

2. Vår sovmiljön
Det fysiska utrymmet där du sover spelar en stor roll i kvaliteten och varaktigheten på din sömn.

3. Underhållning
I den digitala tidsåldern har den naturliga dagsrytmen för många förändrats – särskilt från effekterna av blått ljus som släpps ut från våra enhetsskärmar.

4. Stimulantia
Att äta mat eller dricka alkohol eller koffein timmarna före sänggåendet kan förhindra våra hjärnor från att veta att det är dags att sluta sig och bli redo för sömn.

SÖMN ÄR OFTA DET FÖRSTA VI FÖRSUMMAR NÄR VÅRT SCHEMA BLIR HEKTISKT. HÄR ÄR NÅGRA SÄTT ATT FÅ BÄTTRE VANOR FÖR EN GOD NATTS SÖMN.

Rutiner
Sträva efter att vakna upp och gå till sängs vid samma tid varje dag─ Även på helger─ för att skapa en mer jämn dagsrytm och hjälpa din hjärna att bättre förbereda sig för sömnen.

Fysisk aktivitet
Välj en tid på dagen som passar ditt schema och energinivåer och se till att hålla dig till den. Motion hjälper till att balansera melatonin- och kortisolnivåer under dagen.

Dagsljus
Att vistas utomhus under dagen har stora positiva effekter för vår dygnsrytm. För att undvika att ”lura” hjärnan att det är dag även på kväll så begränsa gärna skärmtiden till 30-60 minuter före sömn.

Mat och dryck
Undvik att äta stora måltider eller dricka alkohol eller koffein timmarna innan du sover. Koffeineffekter kan dröja kvar i upp till åtta timmar, vilket bryter den naturliga sömnrytmen.

Meditation
Nya studier har visat att metoder mot sömnlöshet som yoga, tai chi och meditation hade positiva effekter på att förbättra sömnkvaliteten.

Sovrumsmiljön
Håll rummet svalt och mörkt, använd en kvalitativ madrass och bekväma sängkläder samt undvik att ha teknik som smartphones eller bredbandsroutern i sovrummet.

NYFIKEN PÅ HUR DU KAN MÄTA SIN SÖMN OCH FÅ VÄRDEFULLA INSIKTER KRING HUR DU KAN OPTIMERA DEN?

Läs mer här.

Sov gott!